Tuesday, 24 February 2015

Anak DEMAM tapi Masih Kekal AKTIF?????



‪#‎Throwback‬

semalam pas makan je terus membuak2 muntahnya..terus bawak si‪ #‎AdamAkif‬ ni jumpa doktor..dalam hati dah risau sangat2 sebab budak2 ni kalau dah asal makan je muntah mesti dah kronik sangat demam nye..

tapiiii....sampai je kat klinik terkejut mama nye tengok ada dalam 20 patients lagi yang tengah beratur..hati yang risau tadi lagiii bertambah2 risau takut si anak ni makin lemah..


ternyata jangkaan mamanya meleset sama sekali...pantang nampak je papan gelongsor laju aje kenit ni berlari2..ehhhhh??? tadi badan dah lembik2 nak jalan pun xlarat..ni boleh pulak berlari2,berkejar2an lagiii...mulut lagi la pot pet pot pet aje...lagi penat la mamanya nak melayan...

sampaikan doctor pun cakap,tak macam orang demam+selsema+batuk punnn...aktif semacam aje dia....cer tengok rupa budak yang acah2 demam selsema n muntah2 ni...macam budak tak sihat keee???


video




jeng..jeng..jenggg...mama nya pun cerita la ari2 rutin bagi makan ‪#‎chewablevitac‬...risau jugak la kan sebab some doctor ni tak berapa gemar supplement2 laen selain ubat2 dia jual tuu...

0135244993


sekali doctor kate...good...u know how to give a healthier life to your son..(lebihkurang macam tula)...u dont worry too much mama..your son have full antibody from bf+supplement u gave..keep it up...thats why he still active n kuat makan eventhough badan tak sihat..

tu diaaa....panjang jugak doctor tu cakap...sepanjang barisan mama beratur..huhuhu tapi xpe,hati mama dah lega...alhamdulillah, doctor pun menggalakkan supplement2 tambahan untuk kanak-kanak.

jadi,pada ibu2 yang inginkan anak2 dia sentiasa berselera,aktif n bijak rajin2 contact saya okkk...


#chewablevitac RM 37.50 
90 tablets
nak harga kasih sayang???jom whatsapp saya cecepat...




Monday, 23 February 2015

KOLESTROL Menanti Di Hadapan Anda

Setelah 5 hari bercuti sempena Chinese New Year, tibalah hari ni untuk mula bekerja kembali seperti biasa. ikutkan hati malas je nak kerja, mood cuti still on lagi..tapi apa kan daya, tak kerja duet tak masuk..ye dakkk

Dalam kesempatan collect angpau dari colleague & bos2, sempat juga pertanyaan datang menyapa.

"Ida, why you wish control cholestrol on your meals while wishing us CNY last week?"

Haaa...sape tau agak2 apa yang saya jawab pada dia??angkat tangannnn...meletop, angkat tangannnnn...........eh, menyanyi pulak kita ni...kihkihkih

As we know, negara kita, Malaysia, memang sangat2 kaya dengan makanan yang sedap2 & lazat2 belaka. Pelbagai juadah boleh didapati seiringan dengan budaya berbilang bangsa di sini. Petik je jari, semua ada. Nak bukti?? Tengok je "Jalan-Jalan Cari Makan" pun dah cukup. Betul takkk?


Jadi berbalik pada persoalan tadikan, cuti 5 hari confirm ramai yang balik kampung jenguk mak ayah tercinta. Dapat pulak mak2, nenek2 masak sedap2 sampai menjilat jari. Nak raikan kepulangan anak cucu cicit, lauk 4 5 hidangan sekali masak. Saya berani kerat jari kerat kuku aje, mana ada orang balik kampung berani tolak masakan ibu dia. MASAKAN IBU ADALAH MASAKAN YANG PALINGGGG SEDAP, BERZAT DI DUNIA..kan3??? Unless, yang dah ketiadaan mak tu saya minta maaf la ye..takde niat nak menyinggung perasaan

Dah la kat rumah mak siapkan makanan, pergi jalan2 sana-sini tak jumpa pulak kedai makan..ataupun kedai makan penuh sesak...terpaksa lah bungkus Fast-Food yang terang2 kurang berkhasiat dan banyak kolestrolnya. Jadi, pemakanan yang tidak seimbang menyumbang kepada peningkatan kadar kolestrol dalam badan. Sedar tak sedar, makin banyak kita makan makin tinggi kolestrol duk terperap dalam badan kita ni.

Tetapi, jangan ingat anda berbadan kurus, tahap kolestrol anda rendah ye...Kolestrol ni merupakan pembunuh senyap tanpa kita ketahui. Tak percaya? Jom buat ujian darah untuk periksa tahap kolestrol kesihatan kita.

Untuk pengetahuan anda, badan kita mempunyai 2 jenis Kolestrol, iaitu LDL (low-density lipoprotein) dan HDL (high-density lipoprotein). Kolestrol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil Lipoprotein. Kolestrol ini dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan Lipoprotein Ketumpatan Amat Rendah,(VLDL) atau HDL.

LDL yang terhasil daripada metabolisme kolestrol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai "Kolestrol Jahat" manakala HDL dikenali sebagai "Kolestrol Baik".



Apabila kadar LDL lebih tinggi daripada HDL, risiko seseorang terdedah kepada penyakit jantung adalah tinggi, Keadaan ini berlaku apabila Lipoprotein LDL menyebabkan kolestrol melekat pada dinding arteri/ saluran darah. Pembentukkan bahan keras dan tebal yang berterusan membuatkan saluran darah semakin sempit dan tersumbat yang mengakibatkan bekalan darah dan oksigen juga tidak dapat dibekalkan secukupnya kepada jantung. Kekurangan oksigen ke otot jantung membawa kepada sakit jantung dan kematian.

Maka, kolestrol HDL berfungsi menghalang penyempitan saluran darah dengan menarik kolestrol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, seterusnya dibuang menerusi hempedu.


Kewujudan kolestrol dalam tubuh badan kita mampu mengundang pelbagai panyakit, di antaranya ialah: 


Kesimpulannya, pastikan anda dapatkan cara pemakanan dan cara hidup yang sihat selepas anda baca artikel ini. INGATTTTT, sakit jantung & strok menanti tanpa kita sedari. JANGAN jadi salah satu mangsa mereka.


UNTUK SEBARANG PERTANYAAN/ PEMBELIAN










Sunday, 8 February 2015

SALAM..hai semua..cuba anda tengok pic ni ade nampak ape2 perbezaan tak??saya nak bagi tau sekarang ni saya dah kuruzzzz... ‪#‎gilataksuka‬ 


pic yang kiri tu nampak chubby sangattt..sebab nya baru pas bersalin 2 3 bulan macam tu...byangkan la kalau sebelum pregnant berat saya 38kg jeee tapi sebelum bersalin(tgah sarat mengandung la kan) berat naek mendadak sampai 56kg..haaa kira tengok berapa naik nye tu...18kg youuu..no wonder la 3x minum air gula kannn...hahahha tapi tu citer dulu tau..setahun yg lepas...

memang gila nak cari baju pas bersalin..sebab badan susah sangat nak turun...cari seluar size 30 tau.sedih sangat sebab sebelum pregnant pakai 27 jeee..

then..sebab saya nekad nak bf kan my baby ‪#‎AdamAkif‬ tu..saya start amik shaklee set menyusu budget..why budget??starting try aje la xpayah beli banyak2 nanti tak termakan pulak..tu mase awal2 tanggapan nak beli...

lepas je saya consume set menyusu tu..susu memang meriah la siap boleh buat stock bekalkan kat babysitter...n saya jugak tak rase lapar kalau lambat makan or makan sikit je...kenape jadi macam tu???haaa...sebabnye ESP tu dah buatkan perut saya sentiasa penuh n kenyang...so nak buat kerja pun selesa,bertenaga...ibu2 yg menyusukan baby tu mesti tau betapa terseksanye hidup kalau dapat baby yang suka mengempeng niii..tambah2 baby boy kannn..hihihi

tapiiii bukan tu topik utama saya nak share kannn...cuba tengok pic kanan tu...nampak kurus kan compare dari yg kiri tu...cuba teka berat saya berapa sekarang???42kg....walaupun xdapat 38kg tapi alhamdulillah berjaya jugak turun dari 56kg....haaa...nampak tak betapa gigihnya saya nak kurus dengan pertolongan ‪#‎ShakleeSetMenyusu‬ dan tak lupa jugak...dengan izin Allah...kalau dulu pakai seluar size 30 sekarang pakai 27 pun still longgar lagiii...n 1lagi...baju raya 2014 size 36..wowww 

anda tak rase tergugat ke???seriusly ni bukan ayat manis semata2...saya hanya share pengalaman saya mengamalkan ‪#‎SetMenyusu‬ sahaja..sape yang kenal saya tau saya bukan jenis yang diet or jaga pemakanan...semua saya makan..n lagi banyak dari hubby saya makan..hahahha its sound funny but its reality...
nak tak nak je pilihan yang ada..


Melatih Kanak-kanak Makan Ubat Berwarna-Warni





kanak2 memang susah nak bagi makan ubat...tapiii...kalau tukarkan dengan vitamin mesti hari2 dia ingat...sampai dia pulak yang ingatkan mama...hihihi tambahan lagi kalau vitamin tu colourful...Mesti cepat je dia masuk dalam mulut comelnya tu...


jom layan anak manja saya #AdamAkif nie minta Chewable Vitamin C dari mama nya..punya lah garang mama time ni..Mane tak nye, sehari sampai 3 4 kali dia minta...enough..enoughhh la #AdamAkif


video




mencegah lebih baik dari mengubat..




vita-c elok untuk tingkatkan imun badan kanak2..diorang sihat,cergas n aktif hati mama pun senang kannn





UNTUK SEBARANG PERTANYAAN/ PEMBELIAN








Wednesday, 4 February 2015

BUY 6 FREE 1 + Buy 2 Get 5% Off + Buy 3 FREE 1- Hanya di February 2015

Seperti kebiasaan setiap bulan Shaklee pasti akan buat promosi hebat...Untuk bulan Februari 2015 ni, Shaklee ajak kita semua bersama-sama menjaga kesihatan sendi dan menyeluruh..baik untuk kanak-kanak mahupun orang dewasa

Jadi promosi nya... apa yaaa.....kihkihkihkhi

Buy 6 Free 1 & Buy 2 Get 5% Off


          

Kenal tak 2 product atas ni???? Ostematrix & Vita-Lea  la yang Buy 6 Free 1 & Buy 2 Get 5% Off...Best tau Oste  n VitaLea nie...nanti saya review pasal ni..Sebab...ada lagi tau promotion bulan nie...


Buy 3 Free 1

             

Tadaaa.... Advance Joint Health Tablet (AJHT) & Vita-Lea for Children pun ada harga runtuh bulan Feb nie...Jom2 pakat grab peluang keemasan ni..boleh bagi kat mak..ayah..adik2 ke anak2 ke...mesti ada yang perlukan tu...

Atau pun...nak Chinese New Year ni anda pakat2 la 1 office beli kasi kat bos2 ke...mesti seronok dia nak kasi bonus lebih2 tahun nie..ooppsss hehehhe



UNTUK SEBARANG PERTANYAAN/ PEMBELIAN, BOLEH LAH HUBUNGI SAYA DI :